Διδότου 25 Κολωνάκι, 10680 Αθήνα

Υιοθεσία

Η υιοθεσία είναι μια νομική διαδικασία, η οποία αποδίδει στους θετούς γονείς όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός νόμιμου γονέα και ταυτόχρονα παρέχει στο υιοθετούμενο παιδί «σαν να ήταν φυσικό τέκνο» όλα τα κοινωνικά, συναισθηματικά και νομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, ως ισότιμου μέλους της οικογένειας.

Το δικαστήριο εξετάζει αν οι βιολογικοί γονείς παραχωρούν με πλήρη γνώση και νομιμότητα τα γονικά τους δικαιώματα, ή αν αυτά έχουν αφαιρεθεί, με νομικές διαδικασίες. Επιπλέον εξετάζει όλα τα στοιχεία και τις διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν στο παιδί, στους βιολογικούς και στους θετούς γονείς.

Οι πληροφορίες αφορούν

την αξιολόγηση των υποψήφιων γονέων και την καταλληλότητά τους για το παιδί, τις αναφορές της προ- υιοθεσίας συμβουλευτικής και εκπαίδευσης των βιολογικών και των θετών γονέων και τις αναφορές και συστάσεις των κοινωνικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και αλλες συμπληρωματικές αναφορές (περιγραφές του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των υποψήφιων θετών γονιών)

 

Στην διαδικασία, συμμετέχουν

οι υποψήφιοι θετοί γονείς, και ο συνήγορός τους

οι βιολογικοί γονείς, και ο συνήγορός τους

το παιδί

ο συνήγορος και ο κοινωνικός λειτουργός του παιδιού

 

Ποιοί μπορούν να υιοθετήσουν;

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την ιδιωτική νομοθεσία και την υιοθεσία από μονογονεικές οικογένειες χωρίς να αποκλείει και τους άνδρες. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους υπευθύνους των μη κυβερνητικών οργανώσεων, σωματείων συλλόγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και φιλοξενούν κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα και γενικά ταλαιπωρημένα παιδιά – τους αναφέρει ως επιτρόπους– να δώσουν την συγκατάθεση τους προκειμένου να υιοθετηθεί κάποιο παιδί το οποίο φιλοξενείται σε αυτούς και του οποίου έχουν κερδίσει δικαστικά την επιμέλεια. Οι θετοί γονείς, μπορεί να είναι παντρεμένοι ή ανύπαντροι, άτεκνοι ή ήδη γονείς. Οι κοινωνικές υπηρεσίες θέλουν κατ’ αρχήν να διασφαλίσουν ότι μπορείτε να φροντίσετε το παιδί. Μία αναπηρία ή δυσλειτουργία, ενα διαζύγιο δεν σας αποκλείει αυτομάτως από την υιοθεσία ενός παιδιού και δεν χρειάζεται να έχετε ιδιόκτητο σπίτι, ή υψηλά εισοδήματα για να δώσετε στο παιδί αυτά που πραγματικά χρειάζεται αλλά πρακτικά είναι καλό να τα έχετε. Δεν μπορούν προφανώς να υιοθετήσουν οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα, που απειλεί άμεσα την επιβίωση και τη ζωή τους

 

Η διαφορά ηλικίας αυτού που υιοθετεί με τον υιοθετούμενο δεν πρέπει να είναι λιγότερη απο 18 χρόνια και περισσότερη από πενήντα.

 

Κρατικές Υιοθεσίες

Το Κέντρο Βρεφών « Η ΜΗΤΕΡΑ» στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, οι υιοθεσίες παιδιών δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 35, αρκετές από τις οποίες αφορούν παιδιά μεπροβλήματα υγείας και ψυχοκινητικής εξέλιξης.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ » Στον Αγιο Στυλιανό γίνονται υιοθεσίες, ενώ αρκετά παιδιά δίνονται σε οικογένειες για φιλοξενία, μέσω της διαδικασίας της αναδοχής.

Η Παιδόπολη « ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» στον Αλιμο Αττικής.

Το ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού (πρώην ΠΙΚΠΑ)

 

Ιδωτικές Υιοθεσίες

Από τα 400 παιδιά που υιοθετούνται κατά μέσο ορό κάθε χρόνο, τα 300 υιοθετούνται με την διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας. Από αυτά, το 90% έχει βιολογική μητέρα Βουλγαρικής καταγωγής. Αρκετά ζευγάρια που επιλέγουν να υιοθετήσουν παιδί με τον τρόπο αυτό, πολλές φορές δεν είναι προετοιμασμένα σωστά αφού οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα γρήγορες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων, τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και στην σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού .

 

Διακρατικές Υιοθεσίες

Η χώρα μας κύρωσε, όπως αρκετές χώρες στον κόσμο, την Συμφωνία της Χάγης, βάση της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στον κεντρικό φορέα της χώρας του (στην Περιφέρεια που ανήκει ) και να ζητήσει να υιοθετήσει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ένα παιδί από άλλο κράτος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα οποία υιοθετούνται από άλλες χώρες είναι αρκετά αφού τα περισσότερα είναι μεγάλα σε ηλικία, πάσχουν από ιδρυματισμό, δεν γνωρίζουν την γλώσσα και ξαφνικά βρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον. Στα ορφανοτροφεία της Ταϋλάνδης και της Καμπότζης, πάντως, φιλοξενούνται πολλά μωρά τα οποία μερικές φορές δίδονται προς υιοθεσία.