Διδότου 25, Κολωνάκι 10680 Αθήνα, Τηλ: 210 3632426, Κιν: 6974 326662 law@oikonomopoulou.gr

Ενδιαφέρουσες υποθέσεις για χρέη

Παρακάτω μπορείτε να δείτε υποθέσεις που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Οσοι ασκούν μικροεμπορία π.χ. οδηγός TAXI, ηλεκτρολόγος, δασονόμος, ψαράς, μπορούν να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα διότι η αμοιβή τους στηρίζεται σε σωματική καταπόνηση και άσκηση χειρωνακτικής εργασίαςπαρά σε εμπορία

Διαγραφή χρέους 76.000 ευρώ σε άνεργη διαζευγμένη μητέρα 3 παιδιών

Συνταξιούχος 60 χρονη γυναίκα με οφειλές 102.000 ευρώ δικαιώθηκε και πέτυχε διαγραφή χρέους 35.300 ευρώ με υποχρέωση μηνιαίες καταβολές για 4 χρόνια από 150 ευρώ.

Ειρηνοδικείο δικαιώνει άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας και με πενιχρό εισόδημα 600 ευρώ μηνιαίως.

Διαγραφή χρέους 142.000 ευρώ σε ιδιωτικό υπάλληλο που τα εισοδήματά αυτού και της συζύγου του μειώθηκαν και βρέθηκε σε αδυναμία καταβολής των οφειλών του.

Διαγραφή χρέους 250.000 ευρώ σε συνταξιούχο αστυνομικό που θα καταβάλλει τελικά μόνο 14.400 ευρώ, δηλαδή 300 ευρώ μηνιαίως για 4 χρόνια.

Ιδιοκτήτης φορτηγού, με χρέη σε 5 τράπεζες ποσού 397.000 ευρώ και σύζυγό άνεργη χωρίς πλέον στην οικογένεια κανένα εισόδημα και ενώ διαβιούν αυτοί και τα 2 ανήλικα παιδιά τους με βοήθεια συγγενών, από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου και την Εκκλησία, δικαιώθηκε.

Υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών, κατηγορούμενη για δυσφήμιση και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται για χρέη προς Τράπεζες έως 200.000 ευρώ. Ομως αν κάποιος χρωστά σε ιδιώτη τότε ο πλειστηριασμός δεν αναστέλλεται και μπορεί να χαθεί και η κύρια οικία.

Συνυπαιτιότητα τράπεζας στην υπερχρέωση δανειολήπτριας καθώς η τράπεζα κατέστησε την δεύτερη εγγυήτρια σε μεγάλου ύψους σύμβαση πίστωσης, ενώ τα εισοδήματά της δεν το δικαιολογούσαν. Ρύθμιση οφειλών με μηνιαίες καταβολές και εξαίρεση της κύριας κατοικίας της αιτούσας.

Αρκετοί υπερχρεωμένοι δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ούτε και στο άρθρο 99 για τους εμπόρους. Ακόμα και αν έχετε περιουσία την οποία δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ρευστοποιήσετε, υπάρχει λύση, αφού.μπορεί ο δανειολήπτης να ζητήσει να τροποποιηθεί η σύμβαση δανείων, καρτών, κ.λ.π., να μειωθεί το επιτόκιο και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων αυτών. Λύση για πλούσιους αλλά υπερχρεωμένους και εμπόρους.

Καλά νέα για εμπόρους που πλέον δεν θα διώκονται με προσωποκράτηση και αναγκαστική εκτέλεση, πλειστηριασμό ακινήτων,  πτώχευση, φυλάκιση, Τειρεσία, αλλά θα μπορούν να εκδίδουν μπλοκ επιταγών και να συνεχίζουν κανονικά την εμπορία τους. Η ρύθμιση αφορά όλα τα χρέη του εμπόρου, και αυτά προς το  δημόσιο από φόρους, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές, έκτακτες εισφορές κλπ.

Με  τη διαδικασία της συνδιαλλαγής (άρθρο 99), που πλέον ονομάζεται εξυγίανση, θα διασώζεται η επιχείρηση, τα ακίνητα και η δραστηριότητα του εμπόρου με συμφωνία που επιτυγχάνεται με ποσοστό λιγότερο από το 50% των δανειστών ιδίως όταν αυτή επικυρώνεται με δικαστική απόφαση.

Περίπου 65.000 δανειολήπτες, έπειτα από καθοδήγηση των τραπεζών, επέλεξαν ως νόμισμα για τη λήψη και αποπληρωμή των δανείων τους το Ελβετικό Φράγκο. Υπάρχουν λύσεις για τους δανειολήπτες αυτούς.

 Ο αφανής εταίρος στην περίπτωση αδικαιολόγητου πλουτισμού επί αφανούς εταιρίας μπορεί να ζητήσει την μεταβίβαση του αναλογούντος στη μερίδα του ποσοστού επί του κτηθέντος ακινήτου η άλλης περιουσίας.

Η φορολογική αρχή βαρύνεται πλέον με την απόδειξη της εικονικότητας φορολογικών στοιχείων και όχι ο φορολογούμενος

Εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση που αποζημιώνει πολίτη για καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και για ηθική βλάβη και του επιστρέφει το παράβολο της προσφυγής του, λόγω τραγικής καθυστέρησης για τη συζήτηση της υπόθεσής του και την έκδοση οριστικής απόφασης. Η διαδικασία αυτή είναι μάλιστα πολύ απλή και χωρίς μεγάλο κόστος

Επισπεύσθηκε το συναινετικό διαζύγιο που πλέον δικάζεται  σε 3 μήνες και δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί ένας χρόνος γάμου, όπως προηγούμενα, αλλά μόνο  έξι μήνες.

Υπάρχει άμεση προστασία για τις γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται πράξεις βιαιοπραγίας από το σύζυγο-πατέρα, από αστυνομία, εισαγγελέα και ποινικά δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ το γεγονός αυτό αποτελεί λόγο διαζυγίου και η χρήση ενδοοικογενειακής βίας επισύρει και αστικές και ποινικές κυρώσεις, φυλάκιση χωρίς εξαγορά, εκτός εάν υπάρχει συναίνεση του θύματος και συμφωνηθεί ότι ο δράστης θα παρακολουθείται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο κ.λ.π.

Ιατρική ευθύνη: χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη και χρηματική παροχή σε ασθενή που κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης περιήλθε σε μη αναστρέψιμη κωματώδη κατάσταση, λόγω αμελούς ιατρικής παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών της.

Υπάρχει πονική ευθύνη σε περίπτωση ενδομήτριου θάνατου και αμέλεια ιατρού? Στο ποινικό δίκαιο και όχι στο αστικό, η έναρξη της ζωής του ανθρώπου θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο τοκετός και έρθει το έμβρυο στη ζωή. Για το ποινικό, η ανθρώπινη ζωή αρχίζει από τη στιγμή που αρχίζουν οι πόνοι διαστολής.

Διακρατική Υιοθεσία: H χώρα μας κύρωσε, όπως αρκετές χώρες στον κόσμο,  την Συμφωνία της Χάγης, βάση της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στον κεντρικό φορέα της χώρας του και να ζητήσει να υιοθετήσει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ένα παιδί από άλλο κράτος. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υιοθεσία ενός υγιούς παιδιού από κρατικό ίδρυμα είναι τα 5 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 παιδιά που υιοθετούνται κατά μέσο ορό κάθε χρόνο, τα 300  υιοθετούνται με την διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας. Από αυτά, το 90% έχει βιολογική μητέρα Βουλγαρικής καταγωγής.